Sök
Förfrågan

Servicehus och kontor på Stora Ek nominerat till byggnadstipendie!

  • borga-totalentreprenad - storaek-mariestad
  • borga-totalentreprenad - storaek-mariestad
  • borga-totalentreprenad - storaek-mariestad
  • borga-totalentreprenad - storaek-mariestad

Lantbrukets Affärer utser varje år en Lantbruksbyggnad för att bevara vackra byggnadsmiljöer.

Vi på Borga är stolta över att på totalentreprenad byggt den nominerade lantbruksbyggnaden; Servicehall och kontor på Stora Ek utanför Mariestad. Det är en av tre nominerade lantbruksbyggnader och den 25 oktober utses en vinnare som presenteras av årets jury av Lantbrukets Affärer.

Referens Stora Ek – Mariestad     Läs om projektet på Stora Ek

Läs nedan om tidningens bakgrund och kriterier gällande byggnadsstipendiet:

Vackra byggnadsmiljöer i ett omväxlande jordbrukslandskap är lantbrukets starkaste varumärke och något svenska konsumenter är beredda att betala för. Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium ska hjälpa till att stärka det varumärket.

Text: Agneta Lilliehöök & Lennart Wikström, Lantbrukets Affärer

Bra byggnader ingen slump

Det har blivit dyrt att bygga och lönsamheten i animalieproduktionen har varit dålig. Det har gjort att många av de byggnader som nominerats och kommit fram i vår egen research inför årets byggnadsstipendium kännetecknas av att de är mångfunktionella. Det handlar också om väl tilltagna byggen med långsiktig användning.

Bra lantbruksbyggnader är ingen slump utan resultatet av en bra byggnads­process. I grundkriterierna för byggnadsstipendiet ingår estetiska hänsyn, anpassning till övriga byggnader och miljö samt innovativa lösningar.

Höga krav

De stora och ofta avancerade projekt som de byggnader det ofta är fråga om, kräver en strukturerad och noggrann planeringsprocess. Att bygga idag handlar ofta om projekt i mångmiljonklassen och det ställer också höga krav på projektledning. Det är därför inte överraskande att den estetiska kvaliteten ofta är mycket hög på de förslag som kommer upp i samband med våra stipendie­nomineringar. Det gäller även anpassning till övriga byggnader och omgivning. Stora byggnader kräver extra hänsyn.

En sympatisk egenskap hos många av förslagen och inte minst de tre byggnader som nominerats i år är tanken på att byggnaderna ska vara hållbara i bemärkelsen att de ska fungera länge och för flera olika ändamål. Det är som ljuv musik för en jury vars uppgift är att lyfta fram byggnader som kan stärka det svenska lantbrukets varumärke.

Överföra värden

De tre nominerade byggnaderna i år kännetecknas av sin storlek och av långsiktighet. Det är inte uppenbart att kostnaderna varit i fokus, även om det gällt att inte förbygga sig. I långsiktigheten ingår också att föra värden över ägarskiften, vilket finns med hos två av årets nominerade.

Det är alltid en grannlaga uppgift att utse en vinnare, i synnerhet som de nominerade har sina olika starka sidor. På Lantbrukets Affärers byggnadsseminarium den 25 oktober kommer juryn presentera sitt val. Även om vi alltid utser en vinnare av stipendiet är det lika viktigt att lyfta fram kvaliteterna hos alla nominerade. Gå igenom förslagen och hitta din egen favorit. På Lantbrukets Affärers hemsida finns fler bilder.

Nyhet 2024-04-18

Skyddad: Strategiskt partnerskap för att främja hållbarhet inom byggsektorn

Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.

Nyhet 2024-04-17

Öppettider Valborg

Kontor och försäljning Sverige: 30/4  –  Dag före röd dag har vår försäljning för plåt och komponent öppet 07.30-12.00. Hallförsäljning 08.00-12.00 och Kontoret stänger 12.00. 1/5  –  Stängt Varuutlämning i Skara: 28/3  – Dag före röd dag har vår varuutlämning och produktion öppet 07.00 – 16.00 1/5  –  Stängt Välkomna tillbaka den 2 maj. Trevlig […]

Nyhet 2024-03-08

Snart dags för årets viktigaste byggmöte – Träffa Borga på Nordbygg!

Nu är det bara drygt en månad kvar. Vi ses väl där! Nordbygg i Stockholm, 23/4 – 26/4, är Nordens största mötesplats för bygg och fastighetsbranschen. Gratis inträde! På Nordbygg diskuteras grundfundamenten för bygg- och fastighetsbranschens framtid. Här möts arkitekter, byggherrar, fastighetsförvaltare, installatörer, hantverkare och projektledare från Europas alla hörn för att knyta kontakter, ta […]

Nyhet 2024-03-06

ÖPPETTIDER PÅSK – VIKTIGA DATUM FÖR BESTÄLLNING

För att du ska kunna lägga din order och få ditt material i tid innan påskhelgen så finns nedan några viktiga datum att hålla koll på. Vid ordrar av måttkapad plåt gäller dessa datum: Önskas leverans innan den 28 mars, är sista beställningsdag den 18 mars. Önskas hämtning i Skara innan den 28 mars, är […]

Nyhet 2024-03-01

Elithandbollsspelare ifrån Skara HF på sponsorbesök hos Borga

Sofia Berndtsson, välkänd spelare i Skara HF, tog sig tid att besöka Borga och hade ett trevligt samtal med oss. Vi fick höra om hennes resa inom handbollen, hennes engagemang för sporten och livet i Skara HF. Det var intressant att få en inblick i både de glädjeämnen och utmaningar som följer med att vara […]

Nyhetsarkiv
{{group.title}} ({{group.result.total}})
Visa mer {{group.title.toLowerCase()}}
No others found for "{{query}}", please try again using another search term.
Vänligen vänta, söker efter "{{query}}" ...