Sök
Förfrågan

Takljuslanternin för oslagbart ljusinsläpp i din hall

Ljusinsläpp med en takljuslanternin, eller “ljusnock”, skapar en ljus och trivsam inomhusmiljö i din hall. Genom att placera ljusinsläppet i taket skapas ett oslagbart flöde av dagsljus som är svårt att uppnå med enbart sidoljusinsläpp.

En takljuslanternin är lämplig i hallar där mycket ljus önskas. Med en ljusnock kan du dra maximal nytta av dagsljuset och kan därigenom sänka dina energikostnader. Borgas lanternin består av kanalplast och fungerar i både osiolerade och isolerade hallar. Kanalplasten kan fås i flera olika tjocklekar för optimalt energivärde för just din hall. Prata med våra säljare så hjälper vi dig med att hitta rätt lösning för dig.

Längden obegränsad, men minsta bredd för att man ska få tillräckligt god vattenavrinning är 1,2 meter. Normal bredd på ljusinsläppet är 2,5 meter vid installation i en ny hallbyggnad från Borga.

Fördelar med takljuslanternin

  • Tar in mycket ljus genom placering i taket
  • Förhöjer det estetiska intrycket från utsidan och känsla av rymd på insidan.
  • Stor ljusspridning med mindre skarpa kontraster än glas (bra i ridhus då hästar kan bli oroliga av skarpa kontraster mellan ljus och skugga).
  • Minskar risken för takdropp från ljusinsläppet eftersom kanalplasten är isolerad till skillnad från glasfiberprofiler
  • Möjlighet att ha öppningsbara luckor i nocken

Konstruktion

Ljusnocken består av en galvaniserad plåtsarg. I isolerade hallar isoleras sargen med takets isolering i samband monteringen.

I lanterninens överdel används 1- till 4-skikts UV-beständiga kanalskivor av okrossbar polykarbonat i klart eller opaliserat utförande. Vilket du väljer beror helt på dina önskemål. Fördelen med transparent plast är att man får mest ljusinsläpp. Fördelen med opal är att den stöter bort lite solvärme (om man inte vill få in solvärmen), att man minskar risken att sol-bländas samt att det inte blir så skarpa ljuskontraster. Kanalskivornas skikttjocklek finns i 10, 16, 20 och 25 mm.

Tjocklek U-värde Ljustransmission
Klar Opal
10 mm 2,39 W/m2K 76 % 60 %
16 mm 1,77 W/m2K 68 % 47 %
20 mm 1,59 W/m2K 65 % 44 %
25 mm 1,40 W/m2K 61 % 42 %

Ljusnocken är testad enligt EU-standard vad gäller genomtrampning, vilket innebär att den kan motstå kraften av ett 50 kg tungt testobjekt som släppts från en höjd av 2,4 m.

Smarta tillbehör

För att få komfortventilation, brandrökventilation eller en kombination av båda kan Borgas ljusnock utrustas med integrerade luckor med enkellock eller dubbellock. Som öppningssystem installeras elektrisk styrning och elmotorer för att få en stabil öppnings- och stängningsfunktion utan att ta du behöver ta dig upp på taket.

{{group.title}} ({{group.result.total}})
Visa mer {{group.title.toLowerCase()}}
No others found for "{{query}}", please try again using another search term.
Vänligen vänta, söker efter "{{query}}" ...

Avvikande öppettider under midsommar och semesterperioden

Från kl 12.00 dagen innan midsommar samt midsommarafton håller Borga stängt.

Vecka 29, 30 och 31 (15 juli – 5 augusti) håller vår komponent- och hallförsäljning, varuutlämning samt produktion semesterstängt.
Det innebär förändrade öppettider och det finns en deadline för att hinna få din plåt i tid. Läs mer under kontakta oss.