Sök
Päring

Ett livslångt ridintresse går i arv hos Stall Selin i Billdal

När vi köpte gården för sex år sedan var den ganska förfallen så vi fick ägna mycket tid åt renovering av stall och övriga byggnader innan vi kunde börja tänka på ridhus, berättar Jennie Selin på gården Stall Selin.

TEXT: EVERT BLOMKVIST | FOTO: PETRA BJÖRSTAD

Jennie Selin från Billdal med familj är idag ägare av ett fint ridhus som efter en del turer står på plats. Det blev precis som hon ville ha det.

– Jag var åtta år när jag fick min första egna häst, berättar Jennie Selin i Billdal som alltid hållit på med hästar.

Ett livslångt intresse som hon nu delar med sin dotter Ida. Jennie tävlade en del i hästhoppning när hon var yngre och Ida har plockat upp den stafettpinnen också. Hon tillhör idag de allra bästa i Sverige inom sin gren, hoppning med C-ponny.

Nu finns ett ridhus på gården i Billdal utanför Göteborg vilket underlättar vardagen för familjen och Ida som tränar tre timmar om dagen med häst. All träningstid läggs inte i ridhuset men att ha tillgång till eget ridhus är naturligtvis en dröm för många hästägare. Även om det inte var det som kom först för Jennie och familjen.

– När vi köpte gården för sex år sedan var den ganska förfallen så vi fick ägna mycket tid åt renovering av stall och övriga byggnader innan vi kunde börja tänka på ridhus, berättar hon.

När det var dags att förverkliga drömmen om ett eget ridhus gick frågan först till en snickare från Skara som utfört mycket arbete på gårdens övriga byggnader. Han tyckte dock det blev ett för stort jobb för honom och hänvisade till Borga vilket verkligen var ett lyckokast anser Jennie.

– Ja, jag visste hur jag ville ha det redan från början och hade i princip färdiga ritningar från en arkitekt. Sedan tillkom en del ändringar och detaljer och det var verkligen inga problem att få det gjort av Borga.

– Det var lite speciellt bygge det där, säger Daniel Dalhberg, säljare på Borga.

– Ridhuset ligger nära annan bebyggelse, vilket inte är så vanligt för ridhus. Det fanns lite önskemål från stadsarkitekten att byggnaden skulle vara en lanskapsdekoration, tillsammans med arkitekten och Jennie så hittade vi lösningar.

Byggnaden utformades ett utbygge mitt på långsidan med en front, lite som ett burspråk. Detta fanns inte med i den ursprungliga planen men gjorde alla nöjda.

– Nu är väl jag kanske inte så väldigt besvärlig heller, finns exempelvis inte exakt nyans på färgen kan jag ju tänka mig att ta det som ligger närmast, menar Jennie.

Det var en lång resa till byggstart för Jennie, bygglovet tog ett och ett halvt år. Det var också särskilda omständigheter med bland annat sprängning av berg för att ridhuset skulle få plats som gjorde att det lång tid.

När bygget väl kom igång gick allting väldigt smidigt enligt Jennie.

– Det är faktiskt helt otroligt vad allt har gått bra, planeringen funkade jättebra, samarbete med byggledaren gick smidigt, montörerna var hur trevliga som helst och alla leveranser kom i tid. Det flöt bara på utan några som helst bekymmer.

– Det låter nästan som jag hittar på när jag berättar om det, skrattar Jennie, men det var verkligen helt utan strul. Så jag är supernöjd med hela bygget och ridhuset fungerar som jag tänkt mig.

Resultatet är en imponerande byggnad på över 55 meter med utbyggnadsdelen där förråd för hindermaterial finns inrymt. Utbygget har också gett plats för en liten läktare. Invändigt i ridhuset finns en sarg runt manegen med inbyggd förvaring för bommar till hindren.

På gården finns runt dussinet hästar, både egna och inhysta. Ridhuset används, förutom av familjen, också av fyra tjejer som har hästar inackorderade på gården. Jennie och hennes familj kan idag njuta av tillgången till ett eget ridhus som är både funktionellt och vackert. Och det kom till genom en byggnation som enligt Jennie var otroligt välorganiserat och bekymmerslöst.

– Ja, jag är verkligen supernöjd, säger Jennie än en gång.

Fler bilder och mer information

Fakta Stall Selins ridhus i Billdal:
Byggnaden är 55,4 meter lång, 24 meter bred och har en utbyggnadsdel på 19,8 gånger 5 meter. En isolerad byggnad på totalt drygt 1400 kvadratmeter och med 56 fönster och där även ljus faller in genom lanternin längs nocken. På taket ligger Super 40 plåt och väggarna består av BPE 18 plåt. Invändigt finns en sarg med inbyggd förvaring av bommar.
  • Begär en offert!

    Svara på några korta frågor så kontaktar vi dig så snart vi kan.

    Skicka hallförfrågan!

  • Innovativ plintgrund

    Borgas unika plintgrund är utformad för att ta upp laster från stora som små byggnader samt fungera som upplag för kantbalkar och väggelement.

    Läs mer!

{{group.title}} ({{group.result.total}})
Visa mer {{group.title.toLowerCase()}}
No others found for "{{query}}", please try again using another search term.
Vänligen vänta, söker efter "{{query}}" ...