Sök
Förfrågan

”Det var väl egentligen inga tveksamheter”

När bröderna Lasse och Andreas Johansson på Kronogården utanför Grästorp byggde hall för några år sedan var nog tanken att den i första hand skulle tjäna som spannmålslager. Driften av gården omfattar 320 ha brukad jord med egna och arrenderade marker. Gården har 100 mjölkkor men en stor andel av markerna brukas i ren spannmålsproduktion för avsalu. De styva lerjordarna är bördiga och kan ge 8-9 ton vete per hektar i skörd men leran kan kräva lite extra omsorg.

TEXT: EVERT BLOMKVIST | FOTO: THOMAS HARRYSSON

– Det som vi framförallt måste passa oss för på den här typen av jordar är jordpackningen. Alltför tunga maskiner och smala däck kan ge packning ända ned i alven vilket ger sämre skörd, berättar Lasse.

När det var dags att bygga hall var den som sagt i första hand tänkt som spannmålslager. De torkar spannmålen själva på gården och lagringsmöjligheter har blivit en viktig del i en spannmålsgårds ekonomi.

– Det är ju bara att acceptera fakta, priserna varierar under året så vi tjänar på om vi kan lagra och vänta med leverans till priserna står högre.

Nu sammanföll bygget med att bröderna miste ett arrende på en gård med bra maskinhall så nybygget fyllde också behovet av hall för maskinparken.

Bröderna driver, förutom egna jordbruket, maskinstation och utför jobb åt andra lantbrukare med framförallt sina vallmaskiner. Både slåtter och rundbalspressning ingår i serviceutbudet.

Valet av leverantör för den nya hallen föll på Borga.

– Det var väl egentligen inga tveksamheter om vilken leverantör vi skulle välja. Vi kollade lite med andra tillverkare men Borga har ju ett gott rykte, stod sig bra prismässigt och vi har själva sett att de gör bra hallar.

Tillsammans med Lasses svärfar, Benny Larsson som är byggare, göt bröderna plattan för hallen själva innan hallbyggarna tog vid.

– Leveransen kom i tid och byggarna var verkligen effektiva, berättar Lasse.

– Det tog väl bara någon dag så var stommen uppe och hela hallen var klar på två veckor. De hade med saxliftar själva och det gick verkligen undan.

borga_steel_buildings_agri_case_kronogarden_1

– Och samtidigt blev det riktigt rejält gjort, skruvraderna i plåten är spikraka. Det är helt tätt och noggrant monterat.

Från början byggdes hallen med öppen nock för ventilation men den visade sig inte fungera fullt ut för platsen.

– Vi fick in vatten vid vissa väderlekar så det var ju mindre bra med tanke på att vi skulle lagra spannmål.

– Men det löste Borga direkt. Jag tror det var redan dagen efter vi pratat med dem de var här och byggde om nocken.

På nocken monterades istället en typ av självdragsfläktar som fungerar perfekt.

– Vi ville ju också förbereda för en eventuell utbyggnad av hallen och det löste vi tillsammans med Borga efter lite diskussioner.

På det hela taget fyller hallen sin funktion väl för bröderna även om användningen blev mer maskinhall än spannmålslager som tanken var från början. Ytterligare en rundsilo har fått komplettera på lagringssidan.

– Vi är väldigt nöjda med hur hallen blev slutligen. Framförallt är vi nöjda med den respons vi fick när vi upptäckte att den ursprungliga lösningen med nockventilationen inte var optimal för oss, att det åtgärdades direkt utan diskussion, säger Lasse.

Fakta gården:
Släktgården Kronogården utanför Grästorp. 320 hektar egna och arrenderade marker det mesta lerjord. Gården har 85 mjölkkor men har också spannmålsproduktion för avsalu. Gården drivs av bröderna Andreas och Lasse Johansson med en anställd och pensionerade pappa Lennarts inhopp.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN!

{{group.title}} ({{group.result.total}})
Visa mer {{group.title.toLowerCase()}}
No others found for "{{query}}", please try again using another search term.
Vänligen vänta, söker efter "{{query}}" ...

Avvikande öppettider under midsommar och semesterperioden

Från kl 12.00 dagen innan midsommar samt midsommarafton håller Borga stängt.

Vecka 29, 30 och 31 (15 juli – 5 augusti) håller vår komponent- och hallförsäljning, varuutlämning samt produktion semesterstängt.
Det innebär förändrade öppettider och det finns en deadline för att hinna få din plåt i tid. Läs mer under kontakta oss.