Sök
Förfrågan
 • Nöjd ridhuskund, familjen Caroline Stenman | BORGA
 • Nöjd ridhuskund, familjen Caroline Stenman | BORGA
 • Nöjd ridhuskund, familjen Caroline Stenman | BORGA
 • Nöjd ridhuskund, familjen Caroline Stenman | BORGA

Caroline – Hästfysioterapeut

Snart har det gått ett år sedan vi på Borga lämnade över det nybyggda ridhuset till Caroline och hennes make Rikard. Vi var nu nyfikna på hur de, med lite perspektiv, ser tillbaka på tiden som ledde fram till att de idag är ridhusägare.
Vi ringde upp och fick ett samtal med Caroline.

Hur kommer det sig att ni valt att bygga ett eget ridhus?

Använder det dagligen då jag till yrket är hästfysioterapeut. Perfekt att genomföra rörelseanalyser, kontroller och ridprover i en ljus, fräsch och kontrollerad miljö året runt.

Ett annat skäl till att vi byggde är: Tid.
Alla som håller på med hästar vet att det tar tid att åka till ridhuset. Har man fler än två hästar blir det väldigt tidskrävande. För oss var det omöjligt att lösa på annat sätt då ridhus oftast är bokade på kvällstid och lediga under dagtid. Det är många som vill åt de eftertraktade eftermiddags- och kvällstimmarna om man som vi arbetar under dagtid.

Vår dotter tävlar på landslagsnivå och det kräver i sin tur bra träningsmöjligheter.
Att bygga eget ridhus blev naturligt för oss helt enkelt.

Hur lång tid tog det från första tanken på ridhusköp till att ni började hämta in offerter och hur gick ni tillväga?

Drömmen föddes för 10 år sedan, men ifrån det att vi verkligen tog tag i frågan på allvar tog det 13 månader. Från januari 2019 till februari 2020.

Jag tog kontakt med och besökte ett flertal ridhusägare. Jag lyssnade på deras erfarenheter och tips. Tittade olika lösningar för innertak, portar, perforerad plåt etc. Jag nöjde mig inte när någon berättade om en bra lösning eller ett bra val. Jag gick till botten med varje argument och frågade vad det var specifikt som var bra. Vissa blev nog till och med lite trötta på mig för att jag inte gav mig utan jag ville veta så mycket som möjligt.

Jag var till exempel länge inne på att välja perforerad plåt, det blir så fin och bra ridhusmiljö, men till slut valde jag bort den lösningen. Jag vill inte ha den kontakten med väder och vind som det kan bli, speciellt i vårt ridhus utsatta geografiska läge. Detta beslut är också något jag är mycket nöjd med nu efteråt.

Jag skrev ned mina behov och satte ihop en budget. Jag har sett många ridhus och var i det skedet väl medveten om vad jag vill ha. Jag är noggrann och lite kräsen och jag ringde olika ridhusleverantörer och hörde mig för om vilka av dem som kunde möta mig i mina krav.

Var det svårt att välja bland offerter och leverantörer?

Nej, egentligen inte. Inte när jag hade kartlagt mina behov. En bekant till mig är dessutom en jättenöjd Borgakund. Då jag arbetar i hästbranschen har jag många kontakter och min uppfattning är att Borga har många goda referenser på fina ridhus.

Vi har byggt bostadshus och andra byggnader på vår gård och det strular med byggnationer, det gör det alltid. Det är min erfarenhet.

Så här i efterhand kan jag intyga att om det dyker det upp oväntade situationer eller strul så löser ni saker på ett för mig som kund smidigt sätt. Det finns en vilja att lösa problem. Det borde ni egentligen få en extra guldstjärna för. Detta säger jag som egentligen är en ganska jobbig och petig kund.

Vad var det som avgjorde ert val?

Det som avgjorde var ert goda rykte och att ni är ett stort och stabilt företag med lång erfarenhet och ordentligt med resurser. Med en mindre aktör blir byggnationen mer sårbar.

Kan du kort beskriva processen efter att ni bestämt er för att köpa ett ridhus från Borga?

Jag ringde er och fick tala med en trevlig och tillmötesgående kille, Robert heter han. Jag fick flera offerter på olika lösningar och efter att vi funderat på dem träffades vi på plats hemma på gården. Robert visade oss ritningar, bilder på lösningar och detaljer. Kändes tryggt, vi skrev under kontraktet hemma vid köksbordet samma dag.

Hur gick själva byggnationen och hur lång tid tog den?

Vi började under maj månad med att plocka ner befintlig hage. Vi schaktade och förberedde länge. Anders, vår projektledare hos er stöttade oss och försåg oss med underlag för vårt arbete med förberedelserna inför plintsättningen. Han gjorde att jättebra jobb, han var lättbegriplig, lugn, trygg och mycket erfaren. Jag uppskattade att han dessutom var trevlig och lättillgänglig.

Under hösten rullade det vidare och i oktober restes stommen. Någon vecka senare blev det isbildning på taket och arbetet där stoppades, vilket ledde till en liten tidsförskjutning. Kändes dock tryggt att säkerheten prioriterades. Efter fyra veckor var ridhuset klart och projektledaren besökte oss och lämnade sedan över ridhallen till oss. Den förskjutning som blev tidigare jobbades in och arbetet blev klart inom utsatt tid.

Ridhuset stod helt färdigt med underlag på ridbana och allt i februari 2020, då hade vi gjort mycket själva samtidigt som vi arbetade på våra jobb. Det var en härlig känsla att äntligen vara i hamn med projektet och jag är så stolt och tacksam över hur hela familjen ställt upp och hjälpt till. Jag blir rörd när jag tänker på det.

Hur ofta använder ni ridhuset?

Varje dag. Det är en viktig del i mitt arbete som hästfysioterapeut. Utöver det använder både jag och dottern ridhuset för såväl dressyr som hoppning.

Nöjd ridhuskund, Caroline Stenman | BORGA
» Caroline Stenman, hästfysioterapeut

Vad är du mest nöjd med?

Det fantastiska ljuset. Det är vitt och ljust. Luften i ridhuset är också väldigt bra. Underlaget är inte något ni på Borga hjälpt oss med, men det är också väldigt nöjd med. Ridhuset har stort ljusinsläpp, det hjälper till att mota bort den annars så vanliga råa känslan som jag upplever i många andra ridhus.

Hur tänkte ni kring val av material till ridhuset, plåt, trä eller Sandwich?

Vi valde plåt för det är underhållsfritt. Vi har även en gårdsbild med vita byggnader med träfasad, plåten på ridhuset är i en profil som är mycket lik trä. Passar in perfekt bland övriga gårdsbyggnader.

Skulle du rekommendera en vän att bygga med Borga?

Tveklöst, ja!

Ni kunde tillmötesgå mina krav och behov. Borga har ett gott renommé bland oss i hästvärlden. Det kändes tryggt att bygga med er.

För vår budget upplever vi att vi fått mycket för pengarna.

Nöjd ridhuskund, Caroline Stenman | BORGA
Carolines fem tips till dig som funderar på att bygga ridhus

 1. Undersök marken noggrant där du vill bygga, kan bli kostsamma överraskningar
 2. Var ute i god tid, bygglov med mera kan ta lång tid
 3. Skriv ner önskemål och krav, utgå från just era behov
 4. Ta höjd i budgeten för oförutsedda kostnader (t.ex. mycket regn under förarbetet)
 5. Var engagerad och följ bygget, det finns inga dumma frågor

 • Begär en offert!

  Svara på några korta frågor så kontaktar vi dig så snart vi kan.

  Skicka hallförfrågan!

 • Hallar för hästsport!


  Borga är Sveriges ledande ridhusbyggare och har byggt hundratals ridhus och stallar för alla stilar, behov och plånböcker.

  Hallar för hästsport

{{group.title}} ({{group.result.total}})
Visa mer {{group.title.toLowerCase()}}
No others found for "{{query}}", please try again using another search term.
Vänligen vänta, söker efter "{{query}}" ...

Avvikande öppettider under midsommar och semesterperioden

Från kl 12.00 dagen innan midsommar samt midsommarafton håller Borga stängt.

Vecka 29, 30 och 31 (15 juli – 5 augusti) håller vår komponent- och hallförsäljning, varuutlämning samt produktion semesterstängt.
Det innebär förändrade öppettider och det finns en deadline för att hinna få din plåt i tid. Läs mer under kontakta oss.